10 October, 2013

Är jag knäpp?

Idag fick jag hem utredningen från familjerätten och deras förslag till dom i rätten och jag är helt mållös, vet inte hur de tänker. Vill bara åka dit och skälla ut dem rejält och få dem att inse hur fel det är! Jag kommer lämna in MÅNGA synpunkter inför rättegången, ska ringa min advokat imorgon och hoppas att få en tid nästa vecka. Synpunkterna ska lämnas in senast den 21 oktober. Förutom grova fel (saker jag inte ens sagt) så var det även många saker som vi pratat om som inte ens fanns med i utredningen som är viktiga detaljer.

Jag tänker inte skriva så detaljerat här om utredningen eftersom det faktiskt handlar om Viktor och inte mig, men det jag tycker är mest fel måste jag skriva för att höra med er vad andra tycker eller om det bara är jag som är knäpp! 

I utredningen finns det som en sammanfattning om Viktors pappa och om oss. I hans pappas del tar de upp tre stora saker som de anser är "oroväckande" och en sak som de anser är "bekymmersamt". I vår del finns det inga såna ord, allt är överlag bra hos oss anser de.

Deras förslag till dom?
Att Viktor ska fortsätta bo hos sin pappa och bara vara hos oss söndag-torsdag även i fortsättningen.

Anledningar?
Att jag inte har Viktor på förskolan på mina fyra veckodagar jag har honom, jag förstår inte hur viktigt det är för honom och prioriterar inte att åka dit med honom. Nästa anledning är att jag tackade nej till fortsatt stöd av Paletten (som är ett föräldrastöd inom socialtjänsten).

De tycker alltså att jag ska ha Viktor på dagis tre av de fem dagar jag har honom. Det tar oss mellan 1 till 2 timmar att ta oss till hans dagis beroende på vilka bussar vi hinner med, det är ett byte vid stationen. Detta ska jag göra tre dagar i veckan både till dagis och hem från dagis. Det betyder att jag missar tre dagar med honom utav fem. Samtidigt skriver de att eftersom jag är föräldraledig med Vera så anser de att Viktor får den tid han behöver med mig och därför spelar det ingen roll om han är hos mig söndag-torsdag eller en hel vecka. Om jag har honom på förskolan så får han ju inte den tiden med mig? Hur tänkte dom där?

Att jag tackade nej till vidare stöd med Paletten var för att vi blev erbjudna ett annat program än det vi gick och det var hela tiden sagt att det var frivilligt och att vi bara skulle komma på några möten och se om det var något för oss. Det var verkligen inget för oss då det handlade om såna grundläggande saker som varje förälder bör veta som att barnet behöver trygghet och närhet. Det handlar även om tiden, Krzysztof kan inte gå ifrån sin praktik (som snart blir anställning) för att gå på såna möten. Det hade de ingen förståelse för. Därför tackade vi nej. De får de att låta som att vi har tackat nej för att vi anser att vi inte har några bekymmer. Självklart har väl alla funderingar och tankar kring uppfostran och sånt med sina barn? Det är väl helt normalt? Jag har aldrig sagt att vi är helt problemfria.

Jag blev chockad när jag läste igenom utredningen och läser om så många saker hos Viktors pappa som jag inte vetat om som är oroväckande och ÄNDÅ tycker de att han ska ha honom mer än mig. DET är väl oroväckande om NÅGOT? Eller har jag fel? Är jag knäpp? Jag känner mig knäpp i huvudet snart av allt detta. Jag hoppas verkligen att den som beslutar i rätten läser det så som jag läser det, kommer ju som sagt lägga en hel del synpunkter också som kommer finnas med.

Förskolan är jag väldigt besviken på då de har sagt saker som de inte har tagit upp med mig och Viktors pappa. De har till och med sagt saker i utredningen som de sagt HELT tvärtom till oss på utvecklingssamtalet. Jag kommer ringa dem imorgon och ifrågasätta detta och jag kommer även börja ha Viktor på dagis tisdag-onsdag 11.00-16.00 och torsdagar 12.00-17.00 och då kommer hans pappa hämta honom, har redan pratat med hans pappa om detta. Jag sade även till honom så som jag tänker, att jag testar detta ett tag MEN om jag märker på Viktor att han tycker det är jobbigt med allt bussresande och att han börjar säga igen att han inte vill till dagis (vilket han sagt förut när jag hade honom där på tisdagar, nästan varje gång, han vill vara hemma med mig och Vera har han uttryckt sig) då kommer jag inte fortsätta med det. Jag märker ju att han inte trivs med att Krzysztof jobbar så mycket nu (8.00 - 17.00) och han frågar mycket efter honom om dagarna och "tycker inte att han måste jobba", Viktor känner av direkt när han inte träffar någon lika mycket som förut, men det verkar inte familjerätten ha någon förståelse för alls. Hur kommer det bli när Viktor knappt kommer träffa mig för att han ska vara på förskolan? När jag ändå är hemma och är föräldraledig? De tänker inte på att jag inte haft Viktor på förskolan nu för att jag vill ta vara på den korta tiden jag har honom till att umgås med honom! Även för att han ska kunna lära känna sin lillasyster, som han tycker om mer och mer för varje dag, förmodligen för att han hinner spendera så mycket tid med henne och mig om dagarna nu.

De tycker att Viktor ska vara på förskolan för att han måste lära sig leka med andra barn och träffa andra vuxna. Det är som att de tror att han är helt isolerad när han är här? Vi går på öppna förskolan, han får hänga med på babyrytmiken med Vera (vilket han tyckte var skitkul föresten), han har kompisen Olivia här och hennes lillebror Benjamin (min kompis Emmas barn) som vi leker med varje gång han är här nästan. Tycker de inte att han har ett socialt liv här då, med både barn och andra vuxna?

Nä, nu får jag sluta skriva för annars blir det en hel novell. Det finns tusen saker till som är väldigt märkliga i utredningen och jag förstår inte hur de tänker, jag tycker inte de tänker på Viktors bästa någonstans och det är väl det som är deras jobb?

Kom gärna med åsikter och kommentarer på detta, för jag behöver hjälp att förstå deras tankegång!

7 comments:

 1. Jag kan tyvärr inte hjälpa dig att förstå deras tankegångar, för jag förstår själv inte. Ju mer jag läser på nätet ju mer tacksam är jag över våran utredare vi hade inför den muntliga förberedande förhandlingen.

  ReplyDelete
 2. förstår inte hur du orkar alltså :(. fasen vad du kämpar med allting hela tiden och så blir det ändå såna här bakslag! håller tummarna för dig att allting lugnar ned sig snart.

  kram

  ReplyDelete
 3. Soc är förjävliga i deras utredning men det är för att dom inte vill ta tag i problemet om det inte är akut.
  Dom ska ju vara glada att du vill ha viktor hemma och inte lämna honom på dagis när du har honom så få dagar. Det vore kanske annat om du hade honom en hel vecka då kanske man kan ha en eller två dagar på dagis för att han ska få träffa kompisar men det är sjukt hur dom tänker. Trist det det där

  ReplyDelete
 4. Anonymous15:16

  Visst är det bra att ha barnet på förskola absolut pga all kamratskap oh sådant..

  Sen vet alla att socialen tar sina egna slutsatser om saker oh ting oh allt sånt.. men jag skulle göra som du om jag bara haft mitt barn söndag till torsdag jag hade med skitit i att ha min son på dagis faktiskt.. eftersom mamma oh barn behöver sina timmar då de får umgås!

  Så stå på dig, kämpa oh låt dom ej trycka ner dig! du som förälder vet bäst va det gäller din son oh hans mående oh behov!
  Socialen har bara endast suttit vid en bänk oh läst hur det ska vara i en jäkla bok.. vissa har inte ens barn själva men dömmer ändå andra oh deras barn..

  Oh om de nu är massa oroväckande hos pappan bör du boka möte med den du har på soc oh fråga hur tusan hon tänker oh vart dom vill komma..!

  Önska dig lycka till! / ebba, en som kollade in din blogg. då sofie lagt ut detta på sin facebook :)

  ReplyDelete
 5. SV: Ja just nu tar vi det väldigt lugnt :)

  Ja visst är den! :)

  ReplyDelete
 6. Anonymous22:13

  Åh, skickar en styrkekram! Och hoppas verkligen att du kan få fram allt som de uppenbarligen verkar ha missat! De verkar ju verkligen inte tänka på Viktors bästa! När man läser dina tankar kring det hela verkar det ju helt absurt. Håller tummar och tår!

  ReplyDelete
 7. bor ni i olika delar av kommunen? har ni inte förskola i närheten där ni bor? kolla upp om han inte kan få gå på en förskola i närheten av er de dagar han ska vara hos er.

  ReplyDelete